SNY:n elokuussa lähettämällä Wetterhoffin Sivillalla osoittautui olevan vahva tahto. Se ei suostunut neulotuksi pitsihuiviksi, vaikka kuinka maanittelin. Viimein aloin selata Venla – Kodin suuri käsityökirjasto 1 –opusta, jos sieltä löytyisi vaikka sopiva virkkaus-malli. Silmiini sattui puikkovirkkaus, josta en ollut ennen kuullutkaan. Myös Sivilla kuiskutti korvaani, että tuo menetelmä voisi kelvata hänen ylhäisyydelleenkin. Ohjeessa käskettiin käyttää vähintään 20 mm:n puikkoa. Sellaista ei huushollissa ole, joten kokeilin 15:llä. Siinä äheltäessä juolahti mieleen, että viivoitin voisi olla puikkoa näppärämpi työväline, koska puikon kärjen viistotus on tässä työtavassa vain haitaksi. Pitkä puikko oli lisäksi kömpelö; 20 cm:n viivain puolusti siinäkin suhteessa paikkaansa.

 

247171.jpg

 <?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

Puikkovirkkausessa kierretään lankaa puikon/viivoittimen ympärille, yhdestä silmukasta aina yksi lankalenkki. Työ etenee vasemmalta oikealle. Kerroksen lopussa työtä ei käännetä, vaan aletaan virkata lankalenkkejä yhteen. Viiden lankalenkin ympärille virkataan viisi kiinteää silmukkaa. Silmukkamäärä säilyy siis joka kerroksella samana. Lenkkikerrosten väliin virkkasin yhden kerroksen kiinteitä silmukoita. Perusohjetta on helppo muunnella esimerkiksi lenkkien ryhmitystä muuttamalla ja erilaisilla välikerroksilla. Sivilla on ihanan pehmoista lankaa ja lisäksi erittäin riittoisaa, joten 100 g:sta tulee ihan kunnon huivi.

 

247172.jpg

 

Minusta tuli eilen pitsihaarukan onnellinen omistaja. Talvi-Novitassa ollut kolmiohuivi kiehtoisi. Haarukka-pitsi muistuttaa jonkin verran tuota puikkovirkkausta. Siinäkinhän sidotaan lankalenkkejä toisiinsa ja muodostuu kauniita pyörteitä. Minulla on parhaillaan mietinnässä, sopiiko petrolinsininen minulle vai ei. Löysin aamulla vaatekaapista ikuisuus sitten ostetun paidan, joka oli petrolinsininen. En edes muistanut omistavani sellaista. Joten pitäisiköhän investoida petrolinsiniseen Wooliin ja tehdä siitä haarukkapitsihuivi? Vaatimattomasta lankavarastos-tani tuskin löytyisi huiviin sopivaa lankaa ;).

 

247170.jpg